вторник, 1 февруари 2022 г.

"Къде си, Адам?" филм за светогорския манастир Дохиар

 


Няма по-надежден път към Царството Небесно, от това да приемаш с радост човешкото пренебрежение. С тези думи започва документалния филм "Къде си, Адам?". Те принадлежат на архимандрит Григорий, който дълги години беше игумен на светогорския манастир Дохиар и се представи пред Господа през октомври 2019 г. Много мъдрост трябва да се натрупа, за да се проумее това послание, а то е само една от многото духовни поуки, закодирани в този прекрасен  документален филм на режисьора Александър Запорощенко и продуцента  протодякон Александър Плиска, двамата от  Украйна.  

С благословение от Софийската света митрополия и благодарение на  усилията на младото семейство Евгения и Даниел Нуневи филмът вече е достояние на българската публика. По волята на своите  създатели лентата се разпространява само на широк екран в киносалони, тъй като така се осигурява  специална атмосфера за възприемането й. Практиката показва, че подходът е правилен, защото в родната им Украйна, в Русия, в Литва, Естония, Нидерландия,  Гърция, Сърбия  филмът се радва на завиден интерес от страна на публиката, която пълни салоните.

Премиерата за България беше на  23 декември 2021 г. в столичното кино „Люмиер“. Преди това на 13 ноември 2021 г.  филмът беше показан предпремиерно в кино „Одеон“ в София.
Преводът на български език и субтитрите са дело на Даниел Нунев (Balkanic Information Group).

За предпремиерата сем. Нуневи поканиха свои близки и познати, на които разчитат за разпространението и популяризирането на филма у нас. Специално за това от Украйна пристигна и протодякон Александър Плиска. Преди прожекцията на лентата той посети Църногорската света обител на светите безсребърници Козма и Дамян край село Гигинци, където с игумена на манастира архимандрит Никанор отслужиха св. Литургия и трисагио за приснопаметния игумен на манастира Дохиар архимандрит  Григорий. Връзката на Църногорския манастир с Дохиар се основава на пребиването в атонския манастир на бившия игумен на манастира архимандрит Евгений, който налагаше духа на Дохиар сред своето братство.


Сред ревностните почитатели на филма у нас е и протойерей Серафим Петров, председател на храм „Св. Мина“ в столичния квартал „Модерно предградие“, който също беше на предпремиерата. Църногорската света обител и храм „Св. Мина“ са и съорганизатори в представянето на филма у нас.
Премиерата потвърди топлото отношение на публиката към филма. Не бяха рядкост сред зрителите онези, с насълзени от вълнение очи.


Преди прожекцията архимандрит Никанор предаде пастирски поздрав от името на Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Протодякон Александър с помощтта на превода на архимандрит Никанор и Даниел Нунев разказа за творческите търсения на скромния им филмов екип и подчерта, че в лентата няма нито една режисирана сцена. По своеобразен начин и със стилни художествени похвати филмът успява да потопи зрителя в уединения монашески живот на дохиарското братство и да го откъсне от светските му приоритети в условията на 21-вия век. 




Централната фигура във филма е на вече покойния игумен на манастира геронда Григорий, чийто дългогодишен жизнен и духовен опит го е обдарил с умението дълбоко да познава човешката душа и нейния стремеж да се върне към състоянието, присъщо на човешката природа на Адам преди грехопадението. В самото начало на филма Геронда Григорий казва: "Болест ли е това, скръб или лишение, или благословено пренебрежение. Когато никой не те цени. Колко прекрасно е това чувство! Това е Рай! Как трябва да желаем това, как да се стремим, да бъдем пренебрегвани. Колко прекрасно е да бъдеш пренебрегван! Няма по-надежден път към Царството Небесно, от това да приемаш с радост човешкото пренебрежение." Те приковават вниманието на зрителя към филма както по време на самата прожекция и звучат в него  дълго след нея.


Сам по себе си старецът Григорий е малко особен. За него се разказват различни случки. Във филма се виждат неговите кутрета, но преди тях той е отглеждал котки. 


















Сред гостите на премиерата за България на филма „Къде си, Адам?“ бяха представителят на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския патриарх архимандрит Васиан (Змеев) и неговият секретар протойерей Евгений Павелчук, както и Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България,  представители на посолството на Украйна в София, много духовници,  културни дейци,  журналисти,   бизнесмени, граждани.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...