вторник, 24 септември 2019 г.

Манастир "Св. Троица" край Радибош


 С  водосвет за здраве откриха възстановения манастир "Св. Троица" в радомирското село Радибош.

Ритуалът води Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

По проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони на стойност 642 700, 66 лв., са възстановени в автентичния им вид манастирските жилища и стопанската постройка, които преди бяха руини.

Направена е и консервация, реставрация, експониране и конструктивно укрепване на манастирската църква. 

Областният управител Ирена Соколова, кметът на община Радомир Пламен Алексиев и множество жители на селото и цялата община Радомир, миряни, изпълниха манастирската обител.

Предполага се, че манастирът "Света Троица" край радомирското село Радибош е основан през късното средновековие. Светата обител не се споменава в османските данъчни документи от 16-ти век и това дава основание на изследователите да твърдят, че е възникнал в края на 16-ти или началото на 17 век. Манастирът е продължил да съществува след Освобождението от османска власт.

Известно е, че през 19-ти век Радибошката света обител е един от големите духовни средища на областта Мраката.

За стопанисването на реконструирания и ремонтиран манастир грижа поема неговият игумен - Отец Александър.

Областният управител подари на новия манастирския комплекс Напрестолно  Евангелие, с пожелание за развитие, добър духовен живот и разцвет на общността.

23.09.2019 г., 20:07 ч.

Милен Николаев Миланов


След десетки години забрава, в деня на есенното равноденствие - 23 септември (понеделник), от 16:00 часа ще бъде осветен със света лигургия и водосвет реновирания Радибошки манастир "Света троица".

Община Радомир осигурява безплатен транспорт за всички, които искат да присъстват на събитието. Автобусите тръгват в 14:30 ч. от площад “Войнишко въстание” в Радомир.

Радибошкият манастир „Света троица“ е изграден през късното средновековие. Светата обител не се споменава в османските данъчни документи от 16-ти век и това дава основание на изследователите да твърдят, че е възникнал в края на 16-ти или началото на 17 век.

Архитектурните данни на старата част от манастирската църква „Света троица“ разкриват, че тя принадлежи към типичните за Горнострумските райони еднокорабни църкви от късното средновековие, но бележи нов момент в църковното строителство. Тук певниците са заменени от дълбоки ниши, които, макар и неизявени на фасадата, са достатъчно дълбоки и сигурно са изпълнявали техните функции. В двора на манастира е запазена красива старинна чешма.

По проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, сега са възстановени в автентичния им вид манастирските жилища и стопанската постройка, които бяха руини. Направена е и консервация, реставрация, експониране и конструктивно укрепване на манастирската църква „Света троица“. Инвестицията е на стойност над 642 хил. лв.

Известно е, че през 19-ти век Радибошската света обител е един от големите духовни средища на Мраката. Манастирът е продължил да съществува след Освобождението от османска власт. В него има населници и през годините след 1944 г., във времето на атеистичния комунистически режим. Спира да функционира към началото на 80-те години на 20-ти век, когато е напуснат окончателно. Малко след това там е бил отглеждан добитък, за да се стигне до пълната му разруха, макар манастирът да е обявен за паметник на културата, заради стенописите в манастирската църква с изцяло изрисувана вътрешност. 


22.09.2019 г., 11:06 ч.
ARTNEWS

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...