неделя, 31 май 2020 г.

Обновяване на манастира в Горна Врабча

 


Областният управител на Перник Ирена Соколова по повод обновения манастир над село Горна Врабча: “Още едно свято място за поклоннически, религиозен и културно-исторически туризъм в област Перник”

 

Областният управител присъства на водосвета по повод приключването на ремонтните и обновителните дейности на манастир “Свето Възнесение Господне” (Свети Спас) в земенското село Горна Врабча.






Молитвеното последование извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит.
 







Освещаването на поредния старинен храм в Пернишко съвпада с деня, когато Българската православна църква чества Светли петък - първия петък след Възкресение Христово.

“Горноврабчанският манастир, заедно с останалите обители, църкви и оброчни места на Граово и Краище, е още едно доизградено и обновено място за поклоннически, религиозен и културно-исторически туризъм. В последно време област Перник все повече се грижи да съхранява своето религиозно богатство, да създава нови възможности за развитие, чрез популяризиране на интересното и непознатото. Този потенциал е в основата все повече туристи от други региони на страната да посещават нашите манастири и другите ни забележими дестинации.”, сподели Соколова.

Горноврабчанският манастир „Свето Възнесение Господне“ се намира в западната част на планина Рудини, близо е до село Горна Врабча, община Земен. Според манастирските вярвания манастирът е основан през 14-16 век. 






Комплексът се състои от църква, жилищна, стопанска сграда и магерница (кухня), които са изцяло реновирани, като е запазен автентичният им вид. Ремонтните дейности възлизат на 692 хил. лв.

 

 






Автор:

Милен Миланов

Експерт "Връзки с обществеността"


Областна администрация - Перник



3.05.2019 г., 15:20 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...