четвъртък, 11 март 2021 г.

Обичай ближния ... с маска


Икона на Христос с маска направи сръбският иконописец и преподавател по иконопис доц. Тодор Митрович. Необичайният образ на Спасителя авторът му публикува  на своя профил във фейсбук с пояснителен текст. В него обяснява колко голяма отговорност поемаме като не носим маски само защото това ни създава неудобство. И разказва нерадостната история по лечението на болния баща на негов приятел. Бях помолена за по-прецизен превод на текста от този, който предлага автоматичният преводач и така попаднах на тази публикация. После тя беше публикувана на български език с преведената бележка на Тодор Митрович в сайта hristianstvo.bg  

ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ КАТО СЕБЕ СИ

Струва ми се, че никога не е било по-лесно да покажеш любовта си  към ближния, отколкото днес.
И затова все още не разбирам как може  на някого  да му е толкова трудно  да слага  маска на публични места?
Сякаш е някакво огромно усилие или саможертва?
А нещата са толкова прости:



Тодор Митрович

ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА  ОПАЗИШ  СЕБЕ СИ,   Е ДА ОПАЗИШ БЛИЗКИТЕ СИ.


Не е ли напълно ясна поуката, която може да се получи  от всичко сполетяло ни напоследък.

 
НИМА Е ВЪЗМОЖНО  ДА СИ ХРИСТИЯНИН И ДА ДОПУСНЕШ ЗАРАДИ НАШЕТО НЕВНИМАНИЕ НЯКОЙ  ДА БЪДЕ СЪС ЗАПЛАХА ЗА ЖИВОТА МУ.  ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ НА НЯКОГО МУ Е БИЛО  НЕУДОБНО ДА НОСИ МАСКА???


Кой си мисли, че всичко е разрешено  и че не се налага да се решава кой да живее и кой да умре, кой си мисли, че в  големите европейски държави  са луди, защото все още  се придържат към извънредните  мерки, кой си мисли, че лекарите се шегуват, когато казват, че ситуацията е изключително тежка (или може би някой си мисли, че "това не се отнася за нас?!) Нека  такъв да прочете  как изглежда реалността, която наскоро беше преживяна от моя приятел:


′′ Татко беше въщан  три пъти с двустраннна  пневмония, а при това е и  онкологично болен (два пъти опериран) и наред с това  има  сърдечно-съдово заболяване,  6 стента, парче присадена  аорта.  Човечните лекари знаят това, но са безсилни, нямат полезно действие... . три пъти ни върнаха у дома и е искаха да изпратят линейка, щом можел да  говори (представи си) и  когато той напълно отслабна, когато възпалението се разпространи, когато нивото на кислород в кръвта започна да спада бързо и когато той наистина не можеше да говори повече... и след като го държаха  6 часа на инфекциозно, най-накрая успяхме да го вкараме в болница. 

Вчера бяхме в ковид центъра и е ужасно.. стотици хора изнемогват безпомощни,  с пневмония, стоят и чакат, със зловеща кашлица  стоят и чакат.. плачат, стенат...групово  са затворени в тесни  стаички и чакат отново за поне 3 до 4 часа просто да ги прегледа някой  и да им каже да се приберат вкъщи и да дойдат след няколко дни, ако ситуацията се влоши. 

И после се прибираш вкъщи и чакаш и когато стане по-лошо, после пак отиваш и чакаш с часове, и часове, и часове, само за да ти дойде ред, за да  ти изпишат  по-силен антибиотик.. Или поне направление за болница... а с направлението и може  да стигнеш само до инфекциозен триаж,  където да разпределят, а после чакаш и чакаш, и чакаш, и чакаш и така..  

Не дай, Боже, хората  да само да видят това, а камо ли да го преживеят.. Бог да ни е на помощ..."

Мигове след появата на публикацията в сайта Християнство.бг в друг сайт се появи заглавие: 

ВНИМАНИЕ: Разпространява се богохулна икона на Господ Иисус Христос, изрисуван с маска на лицето 

В стила на въпросния сайт следват назидателна поучения и осъждане на ближния, а може би - на врага, ако така ъзприемат  колегите си от друга медия написалите това заглавие. Но за православния християнин това е е все едно, защото  той еднакво с Господа обича ближния и врага си. 

Има хора, отровени от злобата си, но има и такива, чиято злоба е отровна. И убива. Тях самите за вечността. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...