понеделник, 15 март 2021 г.

Светогорски игумен за Великия пост


За християнина началото на поста всеки път е повод да поднови духовната борба. Но тази година Виликият пост е особен.
Настоящият пост обаче има особеност.
Пандемията, която тегне над цялата планета повече от година, умори психически и физически всички хора.

Времето на Великия пост, през който ние християните сме призовани да преминем, е възможност духовно да се обновим.

Доброволната аскеза с лишаване от храна, контрол над ума, усилване на молитвата и изучаване на светите отци са "отговорът" на задънената улица, в която сме се озовали.

Пандемията разкри пълната липса на будно съзнание, което по принцип би трябвало да е характерно за всеки християнин. Разкри липсата на реално общуване с Бог. В поведението на хората доминираха гняв и смут, което показва, че нямат вяра и надежда в Него.

По време на изпитания християнинът не се безпокои, не се отчайва и не се ядосва, но продължава да се моли и да получава сили от Спасителя, като проявява смелост в изпитанието и издръжливост в изкушението. И в същото време укрепва любовта си към ближния, за когото  той става пример и образ Христов.
Това е отличителен белег на християнина.

Така че сега, през този пост, ни се дава възможност да се върнем към това, което трябва да бъдем. Да се борим със смелост и постоянство, за да можем с Възкресението Христово да постигнем и нашето лично възкресение.

Само когато всеки християнин се стреми към своето лично възкресение като част от общността, той може да се надява да вкуси всеобщото възкресение.

Молитвено пожелавам всички ние да станем причастни на възкресението, преминавайки в покаяние и молитва времето на поста, прекланяйки се на  страстите Христови  и на светото Възкресението на Спасителя Христос.

+ архим. Вартоломей
Каноничният игумен на манастира Есфигмен, Света Гора - Атон

Източник: страницата на манастира Есфигмен във Фейсбук - Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...