събота, 13 март 2021 г.

Търпението спасява


Един монах имал любовта на петима от старците в манастира, но един не го харесвал и се стараел да го оскърбява по различни начини. Монахът изгубил търпение и като оставил обителта, се отдалечил в друга. Там осем души се отнасяли към него с любов, но двама го ненавиждали. Той напуснал и отишъл в трети манастир, но там само седем от братята проявявали някакво благоразположение към него, а петима се отнасяли с голямо неудоволствие. Монахът отново решил да търси ново убежище. 

По пътя той размислял за своето нещастие и се ужасявал при мисълта, че навсякъде може да му се случи същото. Той търсел начин как да се спре и да заживее на едно място и след дълги размишления намерил... Това се оказало търпението! Зарадван от щастливата мисъл, той взел един лист и написал: ТЪРПИ! След това влязъл в първия манастир, който срещнал. 

Тук нерядко се случвало на добрия старец да понася досадата не само на един или двама, но понякога и на всички братя. Въпреки това поради дадения на Бога обет той не искал да го нарушава, никога не се изкушавал, дори и в мислите си да променя последното си местопребиваване. Когато се случело някой много силно да го огорчи, той само изваждал от пояса си хартийката и прочитал: ТЪРПИ В ИМЕТО НА ИИСУСА, СИНА БОЖИЙ, след което се успокоявал. По този начин добродетелният старец прекарал спокойно целия си живот. 

Който иска да живее спокойно в обществото, сред хората, трябва с равнодушие да посреща всички неприятности, които ще му бъдат причинявани. Без тази много необходима добродетел човек ще променя място след място и целия му живот ще бъде подобен на вихър.


Из "Училище за благочестие", том 1

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...