сряда, 17 март 2021 г.

Свети мъченици Павел и Иулианиа

 


В календара на БПЦ-БП  за деня 17 март е записано, че наред с прп.  Алексий, човек Божи се отдава почит и на прпмчк Павел.  Признавам си, че не за първи път изпадам в недоумение от написано в календарчето, защото в пространните жития на светиите за март е отбелязано, че светите мъченици Павел и  неговата сестра Иулианиа се почитат на четвъртия ден от месеца  заедно с  преподобния  Герасим Йордански. Разликата между двете дати е  точно 13 дни  и се отказах да търся повече, за да избегна опасността да се окажа изгубена в календара  - между т. нар. стар и т. нар. нов стил, юлиански и григориански календар. Тъй като монашеското ми име е Павла, исках да науча повече за този светия Павел от III век.  

Светите мъченици Павел и  неговата сестра Иулианиа Били мъченически убити  по време на управлението на император Аврелиан (270–275 г.) във финикийския град Птолемаида. Тук апостол Павел се установил по време на последното си пътешествие в Иерусалим и целия ден прекарал сред християните (Деян., гл. 21, ст. 7). 

Един ден императорът дошъл в Птолемаида. Павел, който бил  сред посрещачите, се прекръстил и това било  забелязано. Веднага бил заловен  и хвърлен в тъмницата. Когато на следващия ден бил изправен пред съда, той открито и смело изповядал своята  вяра  в Иисус Христос и за това бил  подложен на жестоки мъчения.

Като гледала страданията на брат си, Юлианиа започнала да обвинява императора в несправедливост и жестокост пред всички. И веднага за това  също е подложена на мъчения.  Мъчениците били бити, телата им били разкъсани с железни куки, пекли  ги на нажежени скари, но не можали да сломят търпението на изповедниците на вярата. новедници. 

Тримата войници, които измъчвали светите брат и сестра, поразени от величието на духа на мъчениците, повярвали в Христа. Тези нови  Божии избраници  Квадрат, Акакий и Стратоник били незабавно убити.

Мъчителят се опитал да прелъсти св. Джулиана с обещание да я вземе за съпруга, ако се откаже  от Христа, но светицата отхвърлила предложението на съблазнителя и останала непреклонна. По заповед на императора мъченицата била изпратена в блудство за оскверняване, но Господ  я запазил и там -  всеки, който се опитал да се докосне до светицата, ослепявал на мига. 

Тогава разгневеният император заповядал телата на мъчениците да бъдат изгорени. Хората, които се тълпяли  наоколо, гледайки страданията на невинните, започнали  силно да роптаят.  Аврелиан заповядал мъчениците незабавно да бъдат  обезглавени.   

Повели светците на смърт, а те се радвали и веселили, и възпявали: “Но Ти ще ни спасиш от враговете ни, и посрамиш ония, които ни мразят” (Псал. 43, ст. 8).

Когато стражата се махнала от телата на мъчениците,  християните взели многострадалните тела на светите Павел и Иулиания и с чест ги погребали. 

На нашия Господ Иисус Христос, царстващ заедно с Отца и Светия Дух, слава и чест, сега и всякога и във вечни векове. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...