неделя, 21 март 2021 г.

Защо журналистка стана монахиня?


Разговор с Донка Найденова за предаването  "След суетата дневна" на Радио Благоевград, излъчено на 26 ноември 2020 г.  

Представянето на водещата: 

Необичайно изглежда, когато човек на 63 години избира да се уедини в манастир. Още по-необичайно е когато това е колега журналист. Румяна Борисова, наша колега от Перник, всъшност цял живот е вървяла към вярата. Сега тя вече е сестра Павла и с пристрастие изучава делото на апостол Павел. Служи временно в Гигинския, Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян“. Чака място за постоянно служене.

Тези, които ме познават, няма да се изненадат казва тя. Изборът й не е станал изведнъж. Тя има семейство, две деца. Имам чувството, че цял живот съм имала тази нагласа. Още от детските години, когато баба ми ме водеше на църква, казва сега монахинята Павла. Подстрагана е в монашески сан на 26 юни тази година. Не е имала никакви, съмнения, угризения, колебания. Но как близките й са приели нейното решение?



Казва че се чуства като на седмото небе, в пълна вътрешна хармония. Това отдаване е съзнателен избор. По професия е педагог, завършила е Софийския университет, била е учителка, след това журналист, репортер в регионалния „Градски вестник“ в Перник, кореспондент на в-к „Стандарт“, но както самата казва, цял живот се е занимавала с благовестие. Временно служи в Гигинския, Църногорския манастир Той е мъжки, но и  в мъжски манастир винаги има нужда от две женски ръце, казва Павла. Изминала е година в послушание. Монасите могат да избират къде да отидат, но веднъж направили избор, остават там. Така е прието. Тя и в манастира не изоставя светската си професия, работи в светата обител както експерт „Връзки с обществеността“ и чака назначение за служене в друг манастир. Поддържа сайта  на манастира, отговаря на въпроси. Най-често я питат как се става монахиня, как минава денят й. 


От разговора ни се е получило едно разказче, което може да бъде чуто   (за около 17 минути) като аудио файл ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Балшенски манастир "Св. Теодор Стратилат" - с Балша

  В огърлицата от манастири на Софийската Мала света гора има един действащ манастир, който не е особено популярен. А там някога назад във в...